Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.

Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.

Teoria morfogenetica

Influenta tainica a culorilor

Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.

Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.

Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.

Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.

Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.

Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.

Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.

Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.

Plante pentru transmutare şi sublimare

Bioritmul uman

Sucurile din fructe si legume

Câteva plante condimentare

Consumul excesiv de sare

Necesitatile energetice in alimentatie


Alimentatia naturala si longevitatea

Importanţa apei curate şi a igienei

Beneficiile renunţării la fumat

Beneficiile îmbăierii periodice

Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.

Scop si obiective

Modalitati

Ayurveda

Secretele longevitatii

Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.

Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.

Greutatea si longevitatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.

Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.

Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.

Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.

Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.

Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Efectele curative ale apei

Ayurveda - un sistem holistic

Somatometria şi Ayurveda

Alimentaţia echilibrată în Ayurveda

Ayurveda – stiinta si arta a vindecarii

Ayurveda – Ştiinţa milenară a vieţii

Epigenetica şi Ayurveda

Scop si obiective

Ayurveda

Ayurveda

În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.

În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".

Înțeleptul Atreya

Armonia - sattva-guna

Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.

Marturia unui cercetator

Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.

Armonia - sattva-guna

Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.

Subiecte ale cursului de Ayurveda

Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.

Cursuri de Ayurveda

Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).

În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.

Noul ciclu vital anual ayurvedic

Ayurveda - scop si obiective

Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.

Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.

1000 de ani de viata

Alimentatia si longevitatea

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda

Ayurveda Traditie Modalitati Cunoastere Alimentatie Longevitate Informatii

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii

PRchecker.info
PRchecker.info

Cum putem trăi într-un cât mai bun acord cu propria noastră natură prin Ayurveda

AYURVEDA – ŞTIINŢA VIEŢII

În termeni moderni, AYURVEDA desemnează sistemul de vindecare naturală tradiţional al Indiei. În traducere directă din limba sanscrită, cuvântul AYUR înseamnă "viaţă", iar cuvântul VEDA înseamnă "ştiinţă", astfel că AYURVEDA înseamnă "ŞTIINŢA VIEŢII", aceasta însemnând mult mai mult decât un sistem de vindecare. Ca "Ştiinţă a Vieţii", AYURVEDA cuprinde nu numai metode destinate menţinerii stării de sănătate, ci ea este un summum al înţelepciunii străvechi, care ne oferă principiile fundamentale ale unei adevărate arte de a trăi bine, astfel încât să reuşim să fim sănătoşi şi fericiţi.

Cu toate realizările tehnicii moderne şi facilităţile pe care ea ni le oferă astăzi,  putem observa cu uşurinţă că noi, oamenii secolului XX, nu suntem nici mai sănătoşi, nici mai longevivi, nici mai fericiţi decât oamenii care trăiau pe Pământ acum 4000 de ani. Dacă vom reciti paginile Vechiului Testament, sau versurile din Ramayana (epopeea eroului legendar al Indiei, Rama) sau Iliada, vom remarca faptul că eroii acelor vremuri depăşeau cu mult ca durată de viaţă suta de ani (ceea ce astăzi este o raritate) şi vom remarca, de asemenea, că deşi aveau un cod de viaţă ce includea anumite principii foarte riguros respectate, cu atât mai mult ei ştiau să preţuiască viaţa şi să-i guste din plin savoarea. Amintiţi-vă doar de regele David, de Solomon sau de înţeleptul rege Janaka...

Trecutul ...

Ce am pierdut noi, de părem a fi, pe lângă oamenii acelor vremuri, nişte epigoni? Se pare că tot căutându-ne propria noastră fericire, noi am pierdut chiar cheile fericirii. Dorind tot mai multă libertate, tot mai puţine restricţii, tot mai multe facilităţi, oamenii nu au făcut altceva decât să-şi uniformizeze viaţa, să o desacralizeze şi să o banalizeze. Pentru că ei au căutat, în mod greşit, mai multă "libertate" în planul material, uitând că esenţa libertăţii este spirituală şi izvorul ei este comuniunea cu Dumnezeu Tatăl, iar această comuniune nu se poate realiza în absenţa unor reguli de viaţă riguros respectate, reguli ce derivă dintr-o înţelepciune divină şi nicidecum dictate de o minte umană limitată. Asemenea sfaturi pline de înţelepciune sunt revelate oamenilor de către anumite fiinţele umane excepţionale, care l-au cunoscut în mod spiritual pe Tatăl Ceresc, Dumnezeu.

Iată deci că ignorând dimensiunea spirituală a vieţii şi "eliberându-se" de regulile naturale fundamentale pe care ea le impune, oamenii nu au făcut decât să-şi piardă chiar bucuria vie de a trăi pe acest pământ. Regulile formale pe care totuşi le-au mai păstrat s-au tranformat în timp, în cea mai mare parte a lor, în dogme sau în superstiţii, pierzându-şi esenţa înţelepciunii divine şi înţelegerea profundă care a stat la baza lor. Rezultatul este că, deşi foarte rigide, respectarea lor nu oferă deloc fericirea, ci doar o imensă frustrare. Acesta este şi motivul pentru care mulţi oameni au renunţat complet la ele, fără însă să fie mai fericiţi sau mai sănătoşi, aceasta pentru că le-au înlocuit cu un libertinaj orb sau cu reguli de viaţă arbirare ori absurde, ce reflectă doar plafonarea minţii comune umane. Iată de ce considerăm că pentru omul modern este o necesitate stringentă să revină la un mod de viaţă înţelept, condus de principiile înţelepciunii tradiţionale, pe care însă să le înţeleagă de această dată în spiritul şi nu doar în litera lor, căci "litera ucide, în timp ce spiritul dă viaţă".

AYURVEDA ŞTIINŢA CARE NE ÎNVAŢĂ CUM PUTEM TRĂI ÎN ACORD CU PROPRIA NOASTRĂ NATURĂ

În viziunea AYURVEDEI, modul de a trăi al unui om trebuie să fie în strânsă concordanţă cu structura particulară a acestuia. Între aspectul fizic, comportamentul şi caracterul unui om există o legătură foarte strânsă. Cunoscând cât mai bine care sunt caracteristicile tipurilor constituţionale, aşa cum sunt descrise (într-un mod foarte detaliat şi precis) în AYURVEDA, este adeseori suficient să privim cu atenţie câteva minute un om pentru a-i putea intui caracterul, problemele de sănătate cu care este posibil să se confrunte şi să ştim, de asemenea, la ce comportament ne putem aştepta din partea lui în anumite circumstanţe.

De asemenea, cunoscându-ne propriul tip constituţional vom putea să ştim, de exemplu, ce ritm de viaţă este cel mai bine să adoptăm, ce mâncare este cel mai bine pentru noi să alegem la un anumit moment dat, ce haine ne avantajază şi ce profesie vom putea allege, pentru a avea cel mai mare success şi pentru a avea o viaţă armonioasă şi sănătoasă. Vom putea înţelege totodată de ce anumiţi oameni ne atrag, de ce alţii ne displac şi cu care dintre aceştia este cel mai bine să creăm şi să păstrăm o relaţie. BAzţndu-ne pe învăţăturile ayurvedice, vom putea să ne dăm seama ce îi face cea mai mare plăcere fiinţei pe care o iubim, în funcţie de tipul ei constituţional, şi ce este pentru ea cel mai neplăcut. Astfel, multe din certurile aşa zis mărunte, din viaţa de zi cu zi, vor dispare, ca şi problemele adeseori destul de serioase care apar atunci când oamenii nu-şi înţeleg unul altuia comportamentul şi motivaţiile. Asimilând cunoştinţele milenare ayurvedice, vom putea şti ce mod de viaţă este bine să adoptăm într-un anumit anotimp, şi ce putem face pentru a nu ne îmbolnăvi. Iată doar o parte din rezultatele ce apar în urma cunoaşterii de sine pe care AYURVEDA o oferă. Această cunoaştere de sine este o primă etapă absolut necesară pentru cel care doreşte să abordeze teoretic şi practic această ştiinţă tradiţională.

Spre exemplu, putem spune pe scurt că dacă sunteţi o persoană robustă, calmă, răbdătoare atunci tipul dumneavoastră constituţional este predominant KAPHA. Dacă, dimpotrivă, sunteţi o persoană cu dimensiuni ale corpului medii, dinamică, impulsivă, rapidă în mişcări şi foarte eficientă în ceea ce întreprindeţi, atunci vă încadraţi în tipul constituţional predominant PITTA. Iar dacă sunteţi o persoană cu o constituţie fizică mai degrabă fragilă, subţire sau slabă, sunteţi sensibil şi influenţabil, aveţi o mare inventivitate, dar întâmpinaţi dificultăţi atunci când vreţi să duceţi ceva până la capăt, sunteţi caracterizat de tipul constituţional predominant VATA. Bineînţeles, există şi tipurile mixte, care apar prin combinaţii în diverse proporţii între aceste caracteristici principale.

CÂTEVA RECOMANDĂRI AYURVEDICE DE BAZĂ

Dacă sunteţi o persoană de tip predominant KAPHA, cu toate că structura dumneavoastră este solidă, este necesar să fiţi atenţi la perioadele reci şi umede (iarna sau perioadele ploioase de toamnă). deorece sunteţi predispus la răceală. În cazul în care deja aţi şi răcit, iar nasul vă curge neîncetat, un amestec de rădăcină de ghimbir (în lipsă poate fi înlocuită cu boabe de piper) măcinată, amestecată cu miere în proporţii egale, vă va fi de un real folos, cu condiţia să nu aveţi şi febră. Dacă aveţi deja temperatură, este preferabil să luaţi o linguriţă de pulbere de flori uscate de muşeţel sau coada şoricelului.

Dacă sunteţi o persoană de tip predominant PITTA este necesar să fiţi cu precădere atenţi la perioadele fierbinţi (de vară). Atunci va fi necesar să consumaţi alimente răcoroase (însă nu excesiv de reci) şi dulci, cum ar fi pierscile, caisele, pepenii roşii şi castraveţii. Nu este indicată utilizarea condimentelor fierbinţi (piper, ardei iute, ghimbir etc.) şi nici alimentele acre în exces. Va fi necesar să nu vă expuneţi în mod excesiv soarelui puternic şi să fiţi cât mai cumpătat în gândire şi acţiune.

Dacă sunteţi o persoană de tip predominant VATA va fi necesar să fiţi cu precădere atenţi la perioadele în care vremea este uscată şi răcoroasă (cum ar fi spre exemplu toamna şi iarna pe vreme geroasă). Atunci este necesar să ne ferim de frig, să purtăm haine călduroase, să bem cât mai multe lichide calde. Foarte utilă este pulberea de seminţe de in sau de susan, amestecată cu miere. De asemenea masajul cu uleiuri naturale ne ajută să traversăm cu succes aceste perioade dificile ale anului.