Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.

Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.

Teoria morfogenetica

Influenta tainica a culorilor

Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.

Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.

Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.

Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.

Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.

Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.

Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.

Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.

Plante pentru transmutare şi sublimare

Bioritmul uman

Sucurile din fructe si legume

Câteva plante condimentare

Consumul excesiv de sare

Necesitatile energetice in alimentatie


Alimentatia naturala si longevitatea

Importanţa apei curate şi a igienei

Beneficiile renunţării la fumat

Beneficiile îmbăierii periodice

Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.

Scop si obiective

Modalitati

Ayurveda

Secretele longevitatii

Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.

Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.

Greutatea si longevitatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.

Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.

Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.

Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.

Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.

Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Efectele curative ale apei

Ayurveda - un sistem holistic

Somatometria şi Ayurveda

Alimentaţia echilibrată în Ayurveda

Ayurveda – stiinta si arta a vindecarii

Ayurveda – Ştiinţa milenară a vieţii

Epigenetica şi Ayurveda

Scop si obiective

Ayurveda

Ayurveda

În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.

În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".

Înțeleptul Atreya

Armonia - sattva-guna

Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.

Marturia unui cercetator

Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.

Armonia - sattva-guna

Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.

Subiecte ale cursului de Ayurveda

Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.

Cursuri de Ayurveda

Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).

În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.

Noul ciclu vital anual ayurvedic

Ayurveda - scop si obiective

Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.

Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.

1000 de ani de viata

Alimentatia si longevitatea

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda

Ayurveda Traditie Modalitati Cunoastere Alimentatie Longevitate Informatii

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii

PRchecker.info
PRchecker.info

Reţete savuroase pentru sărbători … şi nu numai

Pasta de năut

Năutul este una dintre cele hrănitoare ”boabe”, care la noi a început să fie consumată pe scară mai largă de relativ puţin timp, mai ales odată cu răspândirea culturii culinare arabe. Putem spune că este un veritabil câştig culinar şi vital, cu atât mai mult cu cât năutul poate fi cultivat şi la noi în ţară şi reprezintă un excelent nutrient sănătos.

Cel mai digerabil mod de preparare este sub formă de pastă. Pentru a-l prepara astfel, cel mai uşor ne va fi dacă avem o oală de fiert sub presiune. Dacă nu dispunem de o asemenea oală, atunci este obligatoriu să punem năutul la înmuiat pentru 24 de ore, în multă apă rece, după ce l-am spălat bine. Trebuie să ţinem cont de faptul că năutul se va hidrata astfel şi să punem o apă bună de băut pentru înmuiere, care să fie de 4-5 ori mai multă decât cantitatea năut, căci acesta este un mare ”însetat”, care va absorbi apa şi se va înmuia şi umfla, dublându-şi volumul şi devenind mai fraged.


Vom pune apoi la fiert năutul hidratat astfel, împreună cu una-două cepe mari întregi, doi morcovi întregi şi, dacă avem, alte rădăcinoase aromate şi dulcişoare ce vor da aromă şi gust: un păstârnac, nişte ţelină, rădăcină de pătrunjel. Vom fierbe năutul foarte bine, până când devine moale, astfel că se ”topeşte” în gură. Dacă avem o oală de fiert sub presiune 40-45 de minute vor fi suficiente, chiar şi dacă năutul nu a fost înmuiat în prealabil. Ca şi fasolea, năutul poate fi mai dur în funcţie de vechimea lui, dar şi în funcţie de modul în care a fost recoltat (dacă a fost lăsat prea mult timp să se usuce pe plantă, înainte de a fi recoltat, devine foarte dur).


Putem adăuga la fierbere şi sare, atunci va avea un gust mai bun în final, dar sarea întăreşte în general ţesutul vegetal şi prelungeşte timpul de fierbere, aşa că este mai bine să o adăugăm de la început doar dacă avem oală de fiert sub presiune, dacă nu, o vom adăuga la finalul fierberii.


Ceea ce este esenţial la această reţetă este ca năutul să fie foarte bine fiert, altfel mai bine ar fi să optăm pentru altceva, căci năutul incomplet fiert nu va avea savoarea originală şi va fi un mare generator de gaze sau poate deveni chiar indigest, pe când dacă este bine preparat, atunci năutul este delicios, hrănitor şi foarte bine digerabil.


După ce se fierbe adecvat, vom strecura năutul, împreună cu legumele fierte, care vor da un plus de savoare pastei noastre de năut, dar vom păstra zeama. O parte din aceasta va fi adăugată la pastă, iar restul va fi foarte bun adăugat la alte supe sau ciorbe de legume. Îl vom lăsa să se mai răcească şi apoi îl vom pune într-un robot de bucătărie, pentru a fi pasat. Dacă nu avem, vom folosi o furculiţă sau un zdrobitor pentru piure de cartofi, pentru a-l transforma în pastă.


Vom apoi adăuga 2-3 linguri de pastă de susan (tahina), câţiva căţei de usturoi zdrobiţi şi ulei. Vom face totul o pastă fină, pe care, dacă mai este necesar, o vom mai săra şi condimenta după gust. Uleiul este preferabil să fie ulei presat la rece, se adaugă în cantitate destul de mare, pentru ca pasta rezultată să nu fie uscată, ci fină, lucioasă şi consistentă. Vom mai adăuga şi câteva linguri din zeama de la fiert, pentru a-i conferi fluiditatea necesară pastei de năut.


O combinaţie clasică este cu ulei de susan sau de măsline sau cu ulei de rapiţă prestă la rece, care se combină excelent cu gustul de năut. Dacă dorim să înviorăm gustul plin şi onctuos al pastei de năut, vom adăuga şi zeamă de lămîie, după gust.


Pasta de năut se poate consuma proaspătă, dar ea ţine şi câteva zile la frigider. Pe o felie de pâine neagră sau de pâine (pitta) libaneză, cu o salată acrişoară, vitaminizantă şi înviorătoare, cum este clasica salată arăbească de pătrunjel şi roşii sau cu nişte murături de casă, bine preparate, este o gustare ce poate foarte bine să constituie şi un prânz, de împărţit cu prietenii sau un mic dejun consistent, înainte de o zi solicitantă de muncă, pe care îl putem savura de dimineaţă şi care ne poate furniza energie vitală chiar şi până seara. 


În Ayurveda, efectul pastei de năut este descris ca fiind vitalizant, energizant, afrodisiac, folosirea ei sistematică poate determina creşterea lui kapha şi pitta şi reducerea lui vata.


Poftă bună!