Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.
Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.
Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.
Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.
Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.
Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.
Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.
Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.
Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.
Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.
Alimentatia naturala si longevitatea
Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.
Modalitati
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.
Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.
Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.
Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.
Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.
Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.
Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.
Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.
Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.
Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.
Ayurveda
În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.
În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".
Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.
Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.
Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.
Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.
Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).
În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.
Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.
Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.
AYUS GRUP - ROMÂNIA
centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda
cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda
© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii
RELAXAREA ȘI MEMORIA
Relaxarea trupească îmbnătățește memoria
Relativ recent, dr. Sonia Lupien de la Institutul Geriatric din Montreal a studiat care sunt efectele stresului cronic asupra memoriei. În cadrul studiului a observat că în condiţii repetate de stres, concentraţiile sanguine crescute ale cortizonului, ce este un hormon eliberat de glanda suprarenală ca răspuns la stres, se asociază cu un proces de îmbătrânire prematură a hipocampului, care este acea regiune din creier ce are un rol cheie în procesele de învăţare şi mai ales de memorare. Deteriorarea sa accelerată, ca răspuns la situaţii stresante repetate timp îndelungat, determină astfel în timp o slăbire a memoriei. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Nature Neuroscience, în mai 1998. Este remarcabil faptul că rezultatele acestui studiu converg cu punctul de vedere tradiţional ayurvedic asupra factorilor comportamentali care influenţează starea memoriei, unde se precizează că excesul dizarmonios al folosirii facultăţilor mentale ce conduce la extenuare mentală alterează buna funcţionare a memoriei.
Marele înţelept yoghin Swami Shivananda, care a pus în practică principiile ştiinţei milenare ayurvedice în cadrul activităţii sale profesionale de medic, precizează în cartea sa “Misterele şi controlul minţii prin yoga” apărută pentru prima oară în 1946: “Cei care se extenuează mental, care nu ţin seama de necesitatea respectării lui brahmachariya (continenţa sexuală perfectă) şi care se lasă copleşiţi de multe griji, nelinişti şi anxietăţi, ajung să îşi piardă curând puterea memoriei”. Swami Shivananda a remarcat faptul că uitarea exagerată care survine la fiinţele stresate acţionează ca un fel de mecanism de apărare al structurii individuale, care declanşează un fel de program subconştient de îndepărtare faţă de factorii potenţiali perturbatori, sau care sunt stresanţi şi atunci fiinţa se comportă ca şi cum ea “nu mai vrea” să reactualizeze, simultan cu alte informaţii, grijile, fricile, tensiunile trăite în trecut şi care sunt depozitate. Fără a fi fost în vreun fel sublimate în mod armonios, în profunzimile minţii subconştiente.
Swami Shivananda subliniază apoi importanţa practică tehnicilor yoghine de relaxare şi utilitatea folosirii plantelor vindecătoare cu efecte calmante (shokanashana), care împreună conduc la restabilirea unei stări de liniştire a minţii şi fac posibilă apariţia unui efect de eliberare a subconştientului de tot “praful” acumulat peste zi, ca urmare a situaţiilor stresante. Fiecare fiinţă umană poate avea unele momente în care nu mai este capabilă să extragă din memorie ceea ce doreşte să rememoreze. Aceasta se produce, de regulă, datorită unor astfel de “aglomerări” specifice ale substanţei mentale reziduale, care preîntâmpină într-un fel aducerea aminte a unui anumit aspect neplăcut care a fost uitat. Aceste “aglomerări” sunt aproape întotdeauna rezultatul tensiunilor acumulate în fiinţă şi care sunt astfel depozitate la nivel subconştient. Imediat ce sunt dispersate prin relaxare corelată cu folosirea plantelor benefice cu efect calmant (shokanashana), aspectul „uitat” începe să urce spre suprafaţa minţii, într-o formă luminoasă, fiind corelat cu o stare de pace şi luciditate.
Această modalitate tradiţională de regenerare a memoriei face posibilă punerea în practică a unui îndemn stenic şi înviorător al unei celebre melodii: “Don't worry! Be happy!”. Relaxarea conştientă şi folosirea plantelor binefăcătoare cu efecte calmante, cum este de exemplu roiniţa, pot face posibilă menţinerea unei memorii foarte bune, până la adânci bătrâneţi.