Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.
Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.
Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.
Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.
Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.
Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.
Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.
Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.
Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.
Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.
Alimentatia naturala si longevitatea
Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.
Modalitati
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.
Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.
Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.
Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.
Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.
Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.
Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.
Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.
Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.
Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.
Ayurveda
În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.
În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".
Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.
Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.
Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.
Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.
Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).
În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.
Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.
Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.
AYUS GRUP - ROMÂNIA
centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda
cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda
© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii
Alimentația naturală și longevitatea
Menținerea sănătății prin alimentație
Longevitatea este strans legata de alimentatia si stilul de viata al omului. Alimentatia naturala vegetariana si folosirea hranei naturale vii de origine vegetala, la care se adauga, dupa caz, laptele si ouale, contribuie in mod esential la mentinerea sanatatii prin pastrarea bunastarii tesuturilor corporale (dhatu), a elasticitatii pielii, a bunei activitati hormonale, prin pastrarea echilibrului la nivelul sangelui (rakta) printr-o constanta si prompta eliminare a toxinelor (ama) care apar. Toate aceste efecte conduc la infrumusetarea si mentinerea sanatatii trupului si la diminuarea ratei de crestere a varstei biologice cu peste 50% din cea obisnuita la marea majoritate a oamenilor. Cresterea longevitatii are loc prin cresterea numarului anilor de sanatate in detrimentul anilor de boala si de suferinta.
Hrana vie
Hrana vie de origine vegetariana, prin dubla calitate de preventie si de vindecare pe care o are, este la fel de necesara, atat pentru oamenii sanatosi, cat si pentru cei bolnavi. Alimentele naturale sunt un adevarat remediu, lipsit de efecte secundare, care ne intareste sistemul imunitar si ne fortifica trupul. Un organism curat, curatat de reziduuri si toxine prin intermediul alimentatiei naturale vegetariane, nu permite dezvoltarea agentilor patogeni si prin aceasta ajunge sa nu se mai uzeze. Longevitatea presupune prelungirea vietii sanatoase si active si prevenirea unei eventuale perioade prelungite de suferinta. Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat si prin realizarea unor activitati benefice creatoare.
Echilibrul trupesc
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana, stilul binefacator de viata, reflectat prin exercitiu fizic constant si armonios, igiena individuala, odihna, relaxarea, echilibrul psihic si mental, manifestarea unui comportament caracterizat de bun-simt, capacitate creativa constanta, incredere in sine, curaj si aspiratia de cunoastere. La acestia se adauga factori genetici si factori de mediu favorizanti. De regula, viata oamenilor este scurtata cand se produc abateri de la echilibrul vital. Uneori acestea incep inca inainte de conceptie, corpul mamei fiind, de cele mai multe ori, plin de toxine (ama). Dupa nastere, copiilor li se administreaza tot felul de formule de lapte praf si, ulterior, de formule alimentare denaturate. De asemenea, parintii recurg la o medicatie excesiva in afectiuni simple.
A trai sanatos este un elixir al vietii si orice act care este impotriva vietii cauzeaza probleme de sanatate si scurteaza viata. Practic, orice afecteaza sanatatea, la nivel holistic, scurteaza viata omului. Masura in care suntem constienti si acordam atentie satisfacerii nevoilor vitale, este masura sanatatii si longevitatii noastre. Intre factorii ce dauneaza longevitatii, alimentatia nesanatoasa, este alaturi de stres si de consumul excesiv de medicamente, unul dintre cei mai reprezentativi.
Droctorul Aubrey de Grey, presedintele Fundatiei Methuselah, a identificat sapte cauze majore ale imbatranirii: pierderea de celule care cauzeaza deteriorarea organelor respective, acumularea de celule anormale datorita nivelul ridicat de toxicitate, mutatiile perturbatoare ale echilibrului general care au loc la nivel celular, mutatiile la nivel de mitocondrii ce conduc la modificari defavorabile la nivel de ADN, uzura la nivel intercelular ca urmare a acumularii de toxine, excesul de molecule nedigerabile, uzura la nivel extracelular rezultatat in urma acumularii de toxine extracelulare, proteinele extracelulare ce determina pierderea elasticitatii tesuturilor. Dupa cum se observa, toate aceste cauze sunt strans legate de unele deficiente majore din alimentatie.
Alimentatia nesanatoasa este marea deviere de la legile naturii. Alimentatia nesanatoasa in care omul mananca prea multe grasimi sau ingurgiteaza multe substante chimice de sinteza, in care consuma alimente modificate genetic, produse fast-food, alimente foarte sarate, zahar rafinat, conduce gradat la uzura trupului si la aparitia asa numitor boli ale batranetii care afecteaza serios calitatea vietii. Tocmai de aceea o alimentatie sanatoasa, naturala, vegetariana este un instrument deosebit de valoros in demersul de mentinere a starii de sanatate a trupului si de asigurare a unie vieti lungi si sanatoase.