Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.
Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.
Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.
Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.
Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.
Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.
Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.
Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.
Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.
Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.
Alimentatia naturala si longevitatea
Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.
Modalitati
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.
Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.
Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.
Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.
Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.
Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.
Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.
Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.
Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.
Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.
Ayurveda
În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.
În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".
Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.
Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.
Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.
Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.
Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).
În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.
Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.
Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.
AYUS GRUP - ROMÂNIA
centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda
cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda
© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii
BENEFICIILE ADESEORI NEBĂNUITE ALE RENUNȚĂRII LA FUMAT
Educația pentru sănătate ar putea fi îmbunătățită
În ciuda vastei informări privitoare la efectele nocive ale fumatului, a educaţiei despre sănătate şi a multiplelor avertismente prevăzute de lege, comercializarea ţigărilor a luat un mare avânt în ultimii ani. Motivele sunt multiple. Unul dintre acestea este că mulţi fumători consideră că după câţiva ani de fumat este inutil să mai renunţe, deoarece ei cred că deja răul s-a produs, însă aceasta nu este adevărat.
S-a demonstrat în repetate rânduri că renunţarea la fumat reduce mortalitatea cauzată de cancerul pulmonar şi de atacul de cord şi, de asemenea, că o asemenea hotărâre bună poate îmbunătăţi considerabil longevitatea. Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord, apropiat de cel al nefumătorilor. De asemenea, s-a constatat că stoparea fumatului accelerează vindecarea ulcerelor gastrice şi că renunţarea la fumat stopează complet procesul de degradare a vaselor de sânge.
În general, motivaţia primară pentru a renunţa la fumat o reprezintă riscul de boală. Mulţi oameni renunţă la fumat după anumite probleme de sănătate, unii chiar după ce se confruntă cu un atac de cord.
Dar acţiunea preventivă trebuie să înceapă mult mai devreme. În prezent, mai puţin de 20% din fumători devin nefumători. În conformitate cu spusele pline de umor ale lui Mark Twain pare să fie foarte uşor să renunţi pentru scurt timp la fumat: „Ştiu”, spunea el, „pentru că am renunţat de mii de ori la fumat!”, semnalând prin această remarcă faptul că acest obicei nociv are de cele mai multe ori rădăcini puternice în comportamentul negativ dobândit al omului, fiind necesară o determinare suficient de puternică pentru a-l eradica definitiv.
Pentru fumătorii aşa-zis moderaţi (cei care folosesc mai puţin de 15-20 de ţigări pe zi) şi care sunt cu adevărat motivaţi să renunţe la fumat, dar care consideră că nu o pot face foarte uşor, cum s-ar spune, dintr-o dată, iată câteva sfaturi utile.
SFATURI UTILE
La început, cel care urmăreşte să se lase de fumat poate alege ţigări care sunt mai puţin tari, care au un conţinut mai scăzut de gudron şi nicotină. Aceasta poate fi o motivaţie eficientă pentru un prim pas pe calea renunţării la fumat.
Când încă mai fumează, cel în cauză poate să îşi aducă aminte că ar fi mai bine să folosească doar jumătate de ţigară, iar pe cealaltă jumătate să o arunce.
Apoi, cel care încă mai fumează îşi va propune să reducă numărul de „pufăieli” din aceeaşi ţigară, lăsând timpi din ce în ce mai lungi între două „pufăieli” consecutive.
Imediat după aceea cel care vrea să renunţe la fumat va urmări să reducă inhalarea adâncă din ţigară.
După toate acestea următorul lui obiectiv va fi acela de a urmări să folosească mai puţin de 3 ţigări pe zi.
În paralel cu toate acestea, cel care vrea cu adevărat să se lase de fumat va fi bine să facă un număr considerabil mai mare de exerciţii fizice în fiecare zi, pe cât posibil în aer liber.
Un ajutor foarte mare pentru cel care vrea să se lase de fumat este acela de a dezvolta alte obiceiuri binefăcătore, mai ales prin amplificarea interesului creator pentru alte subiecte sănătoase, care să îl atragă.
Uneori e util să fie folosit chiar şi un înlocuitor lipsit de nocivitate al ţigărilor, de exemplu un pix sau un creion.
Cel mai bine pentru cel care vrea să se lase de fumat este să recurgă la mestecarea unor plante medicinale benefice, aromate, care reduc interesul pentru fumat, cum este de exemplu rădăcina de obligeană, frunzele de salvie, frunzele de busuioc sau frunzele din mentă.
Câteva observații general valabile
Această listă de recomandări este una orientativă. Pornind de la aceste sfaturi, fiecare actual fumător care intenţionează să se lase de fumat pentru a deveni un nefumător poate adapta multe alte modalităţi concrete care să-i fie la îndemână pentru a reuşi să învingă acest obicei nociv.
În general, oamenii care fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi sunt mai greu de motivat să se lase de fumat. Sunt necesare atunci încurajarea, îndrumarea şi susţinerea puternică a celor apropiaţi.
Încă din anul 1970 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sancţionat obiceiul nesănătos al fumatului pe baza consecinţelor sale dezastruoase asupra sănătăţii. Tocmai de aceea, este necesar ca în primul rând cei care fac parte din sistemul medical actual să fie în fruntea eforturilor de convingere a pacienţilor să adopte un mod de viaţă sănătos şi să descurajeze fumatul, mai ales în rândul tinerilor şi totodată să intensifice eforturile de a explica fumătorilor cum să renunţe efectiv la fumat.