Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.
Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.
Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.
Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.
Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.
Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.
Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.
Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.
Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.
Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.
Alimentatia naturala si longevitatea
Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.
Modalitati
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.
Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.
Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.
Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.
Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.
Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.
Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.
Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.
Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.
Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.
Ayurveda
În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.
În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".
Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.
Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.
Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.
Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.
Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).
În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.
Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.
Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.
AYUS GRUP - ROMÂNIA
centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda
cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda
© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii
Din secretele longevitatii
Starea de tinerețe fără bătrânețe
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle care este secretul "starii de tinerete fara batranete si al vietii fara de moarte". In trecut, cei mai multi cautatori ai secretului longevitatii au considerat ca pot sa il gaseasca in diverse obiecte exterioare sau preparate foarte complicate, insa ei au omis un aspect esential si anume potentialul regenerant al mentinerii starii de echilibru a propriei structuri individuale.
Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca unul dintre secretele longevitatii se gaseste chiar in noi insine. Organismul uman este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materia, energia si constiinta. Actionand prin intermediul inteligentei concrete, constiinta poate sa guverneze interactiunea primelor doua elemente si are rol definitoriu ca factor perceptiv, decizional si coordonator al actiunilor noastre cotidiene, ea fiind deci aspectul esential prin intermediul caruia putem reusi armonizarea dintre materie si energie. Prin intermediul functiilor ei subordonate si anume perceptia, decizia, coordonarea, se poate realiza controlul asupra proceselor ce au loc la diferite nivele ale elementelor materiale si energetice, iar prin intermediul trezirii constiintei superioare sunt declansate anumite fenomene de rezonanta ca conduc la activarea unor mecanisme de autodeterminare si de autocontrol al proceselor ce au loc la diferite nivele ale fiintei.
Toate aceste aspecte ne conduc la aflarea unuia dintre importantele secrete ale longevitatii. Insa aceasta se face etapizat, ulterior etapele capatand caracter permanent, altfel spus, ele devin un mod superior de viata. Conservarea energiei si a materiei conduce la mentinerea organismului uman in perfecta stare de sanatate si de vitalitate si este precedata de o prealabila purificare obtinuta prin mijloace naturale.
Alimentatia
Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde longevitatea. Pentru atingerea unei veritabile stari de longevitate conteaza calitatea alimentelor, mai ales prin impactul pe care acestea il au asupra starii de sanatate a organismului.
Conservantii, stabilizatorii, colorantii, aromatizantii si alti aditivi alimentari constituie elemente pentru care organismul nu detine cai metabolice specifice. In cazurile fericite, ele sunt prelucrate cu o cheltuiala energetica insemnata sau, mai grav, se acumuleaza in organism ca toxine. In ambele cazuri, rezultatul este ca organismul sufera, energia sa se consuma si materia trupului imbatraneste.
Un exemplu de aliment care este daunator longevitatii este zaharul alb rafinat. Conteaza de asemenea si modul de asociere al alimentelor. Supra-alimentatia genereaza de asemenea o digestie incompleta, care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici (ama), daunatori organismului.
Bauturile acidulate consumate in mod frecvent pot fi si ele daunatoare longevitatii, destabilizand echilibrul acido-bazic din organism, privandu-l totodata si de unele elemente minerale cum sunt calciul, magneziul sau fierul.
Postul alimentar este una dintre cele mai eficiente metode de purificare a trupului, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism, si conduce la eliminarea toxinelor (ama) ce au fost acumulate. Postul negru, realizat doar cu apa, periodic, timp de o zi, de preferinta saptamanal, are rol de mentinere a starii de curatenie a organismului.
Stilul de viata
Tutunul, alcoolul, cafeaua si substantele stimulente sunt ingrediente deosebit de nocive asupra longevitatii organismului, multe dintre efectele nedorite pe care le produc asupra sanatatii fiind ireversibile.
Exercitiile fizice armonioase au o deosebita importanta in mentinerea vitalitatii organismului, stimuland in mod adecvat circulatia sanguina si circulatia energetica, intensificand procesele de purificare naturala ale trupului si armonizand functiile sistemului nervos si ale celui endocrin. Sunt recomandate exercitiile usoare, ritmice, corelate cu o respiratie profunda, controlata, asa cum sunt marea majoritate a exercitiilor yoga.
Sexualitatea poate fi o mare consumatoare de energie daca este realizata fara continenta sexuala. Fenomenul descarcarii fiziologice este insotit de o pierdere considerabila de substanta si de energie vitala, ducand la imbatranirea sexuala prematura a persoanelor care se angreneaza sexual fara continenta amoroasa. Practica sistematica a continentei sexuale, realizata in cadrul cuplurilor iubitoare, conduce la conservarea energiei vitale si la amplificarea acesteia, contribuind considerabil la cresterea longevitatii.
Clismele periodice purifica si ele organismul de toxinele ce se acumuleaza in intestin, ca urmare a digestiei deficitare, prevenind astfel imprastierea lor in organism.
Starea emotionala are un important rol in mentinerea echilibrului energetic intern al organismului. Reactiile emotionale necontrolate, emotiile negative si stresul afecteaza sever vitalitatea si imunitatea fiintei, dezorganizeaza structurile energetice interne, ceea ce conduce la aparitia afectiunilor de natura nervoasa.
Mediul inconjurator, prin calitatea aerului si natura campurilor electromagnetice predominante are un important rol asupra longevitatii. Aerul intens poluat, pe langa efectele directe ale noxelor, afecteaza conservarea energiei organismului datorita faptului ca este lipsit de ioni negativi.