Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.
Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.
Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.
Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.
Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.
Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.
Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.
Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.
Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.
Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.
Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.
Alimentatia naturala si longevitatea
Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.
Modalitati
Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.
Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.
Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.
Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al uei sănătaţii bune este acumularea de toxine.
Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea părţilor componente.
Somatometria poate fi definită simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi ale segmentelor sale constitutive.
Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.
Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.
Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.
Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.
Ayurveda
În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.
În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".
Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.
Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.
Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.
Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.
Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).
În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.
Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani.
Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.
AYUS GRUP - ROMÂNIA
centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda
cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda
© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2017 informatii si recenzii
FRUMUSEȚE
CELE TREI TIPURI PRINCIPALE DE FRUMUSEŢE FEMININĂ ÎN AYURVEDA
de Aurora Nicolae
Sistemul AYURVEDA a apărut în India, cu mai mult de 4000 de ani în urmă, dar cunoaşterea profundă a fiinţei umane şi a vieţii, dăruită omenirii de către înţelepţii care au revelat această ştiinţă, despre care textele tradiţionale spun că este de origine divină, este şi astăzi perfect valabilă, la fel ca şi atunci.
Structura fiinţei umane nu s-a modificat semnificativ de atunci şi (chiar dacă pentru unii ar părea surprinzător) nici problemele şi nici aspiraţiile umane nu s-au modificat fundamental. În fiecare epocă, mentalitatea oamenilor a suferit unele modificări la modul global, dar anumite elemente au rămas neschimbate, chiar în această privinţă.
Aspiraţia către frumuseţe este, de exemplu, acum ca şi atunci, o puternică NEVOIE a sufletului uman. Ceea ce au uitat însă o mare parte dintre oameni în prezent este originea frumuseţii.
ORIGINEA FRUMUSEŢII
Ceea ce AYURVEDA ne reaminteşte este faptul că frumuseţea feminină veritabilă nu se rezumă niciodată doar la o formă corporală atrăgătoare, ci este o rezultantă a armoniei inefabile a trupului, sufletului şi spiritului unei femei.
Pentru fiecare femeie există o asemenea armonie unică, ce nu poate fi regăsită niciodată în mod identic la o altă femeie. Cu cât o femeie este mai conştientă de acele aspecte ale corpului ei fizic, ale sufletului şi spiritului existent în ea, care sunt frumoase şi îi creează unicitatea sa – acel „nu ştiu ce şi nu ştiu cum” seducător – cu atât mai mult ea va putea să fie nu doar frumoasă, ci şi atrăgătoare şi fermecătoare.
Pentru ca o femeie să fie fermecătoare nu este de ajuns un chip frumos, ca o poză fără cusur. Doar atunci când un asemenea chip (şi trup) bine alcătuit este însoţit de mister, senzualitate, rafinament, gingăşie, bunătate, putere de a iubi, duioşie, sau alte calităţi arhetipale ale sufletului feminin, el face ca femeia care este „dăruită” astfel, să fie cu adevărat o femeie frumoasă şi fermecătoare.
Când un chip feminin este foarte frumos şi totodată însoţit de aceste trăsături ale frumuseţii sufletului feminin, el devine pur şi simplu răpitor. Dacă însă un chip şi un trup feminin nu este unanim acceptat ca fiind frumos, dar este însoţit de aceste trăsături ale frumuseţii sufletului feminin, el devine totuşi frumos, capătă o lumină care face ca formele fizice să aibă farmec, chiar dacă poate ele nu au o anumită simetrie sau o armonie desăvârşită.
CELE TREI TIPURI DE FRUMUSEŢE FEMININĂ
Deşi fiecare fiinţă umană este unică în felul ei, există anumite trăsături comune care fac să fie definite anumite tipologii umane. În cadrul sistemului AYURVEDA sunt descrise trei tipologii umane principale, numite VATA, PITTA şi KAPHA. Tipologiile umane sunt descrise în cadrul sistemului AYURVEDA într-un mod foarte complex şi nuanţat, iar cunoaşterea acestora oferă nenumărate perspective practice de aplicare în aproape toate domeniile vieţii. Pentru femei, una dintre cele mai accesibile aplicaţii practice ale cunoaşterii acestei tipologii este identificarea tipului de frumuseţe care îi este specific fiecăreia şi a cărui cultivare o avantajează cel mai mult.
FRUMUSEŢEA FEMININĂ DE TIP VATA
Tipul „clasic” de frumseţe specific acestor femei este acela de „frumseţe suavă, eterată”.
Femeile cu această tipologie sunt, în mod natural, fără nici un efort, foarte suple sau chiar slabe. Înalte, cu picioarele şi braţele lungi, ele întrunesc toate criteriile cerute de moda actuală, care este orientată aproape exclusiv către această tipologie feminină. Pielea este fină, cu o transparenţă ce lasă adeseri să se vadă venele. În mod natural părul unei femei ce prezintă această tipologie este blond, de la nuanţele spicului de grâu, până la nuanţe de castaniu şi adseori este creţ sau ondulat, uneori este „rebel” şi greu de pieptănat.
Trăsăturile feţei nu sunt foarte regulate, pot să existe uşoare asimetrii, care conferă unei astfel de femei o notă aparte. Ochii sunt de culoare albastră, de la nuanţe de gri-cenuşiu, cu sclipiri de oţel, până la albastru adânc al cerului senin de vară. Sânii mici, umerii şi şoldurile înguste sunt compensate de lungimea braţelor şi picioarelor, ceea ce face ca adeseori aceste femei să aibă o alură adolescentină, chiar până la vârste înaintate. De altfel, acestor femei le este specifică o vioiciune tinerească, un dinamism care adeseori le face să pară neliniştite.
Mimica lor este foarte expresivă, le place să vorbească mult şi îşi însoţesc vorbirea de o gesticulaţie vie. Au o imaginaţie debordantă, sunt inteligente şi au înclinaţii artistice. Adeseori au o fire boemă, le place să călătorească mult şi să danseze. Leagă uşor prietenii şi sunt generoase.
În iubire sunt pline de neprevăzut, le place tot ceea ce este inedit şi nu se pot acomoda cu rutina. Lângă o astfel de femeie este foarte puţin probabil să te plictiseşti vreodată, dar nici nu poţi să îţi faci prea multe planuri. Sunt pline de fantezie, entuziasm, exuberante, afectuoase şi comunicative.
Viaţa alături de ele se aseamănă cu efervescenţa unei cupe de şampanie. Se detaşează uşor şi intră uşor într-o relaţie, dar nu sunt tipul de gospodină casnică şi nici nu au înclinaţii materne prea puternice. Totuşi, dacă au copii, îi vor creşte într-un spirit de mare libertate, camaraderesc şi vor fi mai degrabă prietenii copiilor lor, decât o autoritate maternă.
Cheltuiesc foarte uşor banii şi nu pun preţ decât pe „distracţia” pe care banii o pot oferi, nu pe valoarea lor în sine. Îndură foarte greu constrângerile, „orele fixe” şi programele rigide. Sunt capabile să mobilizeze şi să deschidă perspective noi nebănuite, să dea elan şi bucurie de a trăi.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei VATA:
graţie, supleţe, mobilitate, originalitate, veselie, entuziasm, comunicativitate, deschidere sufletească, inteligenţă, rafinament, gingăşie, optimism, spirit inovator, spirit de iniţiativă, imaginaţie creatoare
FRUMSEŢEA FEMININĂ DE TIP PITTA
Femeile cu acest tip de frumuseţe sunt seducătoarele prin excelenţă, amazoanele, fascinatoarele.
Trupul lor, de dimensiuni medii, este foarte bine proporţionat. Cu o musculatură armonios desenată, umerii rotunzi, braţe şi picioare cu o carnaţie fermă, dau o impresie de forţă suplă. Fesele sunt bine desenate, „ridicate” şi rotunde. Sânii sunt de dimensiuni medii, dar foarte frumos conturaţi şi fermi până la vârste înaintate. Talia este, de asemenea, foarte bine conturată, iar şoldurile sunt rotunde şi arcuite. Pielea este brună, măslinie sau albă cu nuanţe rozalii.
Chipul cu trăsături regulate, simetrice, cu nasul drept sau acvilin şi gura bine desenată, este de neuitat, se impregnează ca o medalie în mintea celui sedus. Părul natural roşcat, până la nuanţe de cărămiziu-castaniu, aruncă sclipiri bengaleze, care fac să pară şi mai adânc verdele ochilor fascinanţi. Ochii cu nuanţe de smarald au o strălucire care cucereşte şi adesori domină. Dau impresia că pătrund total şi subjugant în sufletul celui care îi priveşte.
Aspectul fizic al unei asemenea femei este foarte sugestiv pentru temperamentul ei. Fascinantă pentru ceilalţi, este ea însăşi fascinată de viaţă. Plină de pasiune, trezeşte la rândul ei pasiuni. Dinamică, înflăcărată, iubeşte viaţa şi îi place să trăiască intens. Este o luptătoare, chiar şi în iubire, şi adesori învinge într-un joc în care mereu sunt doi învingători.
Curajoasă, este foarte atrasă de aventură şi de necunoscut. Nu poate fi cucerită cu gesturi banale sau previzibile. Atunci când iubeşte o face cu un abandon care merge până la uitarea de sine şi arde ca o flacără dogorâtoare. Este capabilă să sacrifice totul într-o asemenea iubire şi să dăruiască totul, dar mare atenţie – nu este o joacă. Pentru că nu uită uşor şi este foarte exigentă. Trăieşte la cote mari şi solicită aceeaşi forţă. Foarte inteligentă, are o remarcabilă putere de observaţie, reacţii rapide şi o vorbire foarte elocventă.
Eficientă în acţiuni, cu simţ practic foarte bine dezvoltat şi îndrăzneaţă, este mai mereu „sigură pe situaţie”. Ştie ce vrea în viaţă şi alege întodeauna drumul cel mai scurt, care îi asigură succesul. Uneori poate opta pentru aventură, de dragul de a cuceri ceea ce pare de necucerit. Îi place tot ceea ce este frumos, strălucitor, îi plac bijuteriile şi hainele somptuoase. Cheltuieşte adeseori sume mari de bani într-o clipită pe ceva ce îi place foarte mult, fără să regrete.
Îi place ordinea şi este o mare admiratoare a creaţiilor practice ingenioase. Natura o reechilibrează profund şi îi place să facă sport în natură sau să privească peisaje mirifice. Atunci când optează pentru căsătorie (ceea ce nu se produce întotdeauna, fiindcă dorinţa ei de a se simţi liberă o poate face să prefere o relaţie „fără obligaţii”), este o mamă şi o soţie iubitoare, dar exigentă. Are o putere deosebită de a încuraja şi de a motiva.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei PITTA:
dinamism, erotism puternic, iubire intensă, transformatoare, curaj, încredere în sine, inteligenţă practică, elocvenţă, nonconformism
FRUMUSEŢEA FEMININĂ DE TIP KAPHA
Femeile care au o frumuseţe de tip KAPHA pot fi considerate însăşi simbolul feminităţii. Trăsăturile lor evocă feminitatea senzuală, pe cea maternă şi eternă. Acest tip de frumuseţe feminină nu mai este cultivat în prezent destul de mult, deşi exprimă cel mai bine trăsăturile autentic feminine. Este tipul feminităţii pline, îmbelşugate, cea plină de tandreţe şi iubire.
Corpul unei asemenea femei este bine clădit, cu o osatură fermă şi o carnaţie abundentă. Braţele şi picioarele sunt puternice şi pline, sânii mari, fesele bine dezvoltate. Pielea este albă, satinată, părul de culoare închisă, castaniu până la negru-albăstriu, cu fir gros, lucios, creşte foarte repede şi este foarte frumos. Tenul este „ca de lapte”, ochii mari, cu gene lungi, sunt lucioşi şi emană un magnetism calm, în care ai senzaţia că te scufunzi. Gura cu buze pline, senzuale, dinţi albi şi puternici. Chipul acestei femei emană o dulceaţă indescriptibilă. Vocea ei este profundă, cu inflexiuni tandre, vorbirea calmă şi domoală. Adeseori ea este tăcută. Devotată, iubitoare, plină de tandreţe, protectoare, tolerantă şi iertătoare, plină de înţelegere şi de răbdare, ea este o mamă şi o soţie minunată, care inspiră o încredere necondiţionată.
Foarte dăruită în iubire, se „aprinde” greu, dar apoi va iubi cu fidelitate chiar o viaţă întreagă. Capabilă de multe sacrificii atunci când este nevoie, ea este în mod obişnuit o iubitoare a plăcerilor vieţii. Se înconjoară de o ambianţă confortabilă şi foarte plăcută, îi place să gătească şi să aibă o casă foarte primitoare. Are un talent înnăscut de a te face „să te simţi în largul tău” şi de aceea atrage mulţi prieteni.
Este calmă, relaxată şi blândă. Iubeşte foarte mult copiii şi adeseori are mai mulţi. Este chibzuită şi prudentă, foloseşte banii cu măsură, mai ales pentru a-şi asigura confortul. Îi plac parfumurile, cosmeticele şi florile. Iubeşte muzica, literatura, are un veritabil cult al familiei şi al trecutului, este o păstrătoare a tradiţiei şi are un simţ religios înnăscut. Foarte afectuoasă, este uneori sentimentală, dar totodată are un puternic simţ al realităţii, care o face să rămână „cu picioaree pe pământ”.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei KAPHA:
vitalitate, senzualitate, afectivitate, tandreţe, bunătate, putere de a ierta, rezistenţă, forţă fizică şi mentală, stabilitate, fidelitate, toleranţă, profunzime sufletească.